George Soros sa zameral na investície v Európe a Ázii

20.02.2015 Celý región

New York 20. februára (TASR) - Fondy investičnej legendy Georgea Sorosa v 4. kvartáli znížili vlastníctvo akcií amerických podnikov a namiesto toho sa zamerali na Európu a Áziu. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom informovala agentúra Bloomberg.

Soros, ktorý spravuje takmer 30 miliárd USD (26,35 miliardy eur), presunul približne 2 miliardy USD do Ázie a Európy. Výnosy fondu Soros Fund Management za minulý rok dosiahli zhruba 8 % a od začiatku tohto roka 1,5 %.

Miliardársky index Bloombergu odhaduje majetok 84-ročného Sorosa na 26 miliárd USD. Podľa povinného oznamu jeho spoločnosť k 31. decembru investovala do 186 pozícií, čo je o tretinu menej než na konci septembra.

Soros nie je jediný veľký investor, ktorý po páde cien ropy znížil svoje investície do akcií amerických energetických spoločností. Investičné fondy na konci minulého roka vlastnili americké akcie v hodnote približne 1,6 bilióna USD v porovnaní s 1,8 bilióna USD za predchádzajúci kvartál.

Fond Appaloosa Management investora Davida Teppera mal v amerických akciách na konci 4. kvartálu o 2,74 miliardy USD menej než v predchádzajúcom štvrťroku. Moore Capital Management Louisa Bacona mal v amerických akciách 2,3 miliardy USD, čo je zhruba o 25 % menej než na konci septembra.

Investori stavili na lepšie zisky v iných oblastiach sveta. "Predpokladáme, že európske a japonské akciové trhy v nadchádzajúcom roku prekonajú tie americké," povedal Leon Cooperman, správca fondu Omega Advisors. Očakávanie ďalších stimulov zo strany Európskej centrálnej banky spolu so slabším eurom a solídnymi výsledkami firiem mali významný vplyv na rozhodnutie investorov o presune peňazí na starý kontinent.

(1 EUR = 1,1387 USD)
 

Vyberte región